Het beveiligen van kunstcollecties

Het beveiligen van kunstcollecties is een specialistische werkzaamheid. Kunst kan uit van alles bestaan, wij denken al snel aan de schilderijen in een museum, maar kunst is eigenlijk een voorwerp dat door oudheid, waarde of bijzonderheid graag door publiek gezien wordt. Dat betekent dat kunst altijd waardevol is en beschermd moet worden tegen diefstal en vernieling. De meeste kunst bevindt zich in de musea. De beveiliging en bewaking hiervan wordt meestal overgedragen aan een beveiligingsorganisatie of in dienst zijnde beveiligingsmedewerkers.

Niet alleen is de combinatie van techniek en mens cruciaal, maar ook de vaardigheden van de beveiliger op de vloer zijn van groot belang. De techniek bestaat veel uit trillingssensoren en camera’s. Deze techniek ondersteunt de beveiliger op de vloer. De techniek wordt gestuurd vanuit een meldkamer of monitor kamer. 

Vanuit de meldkamer worden de beveiligers op de vloer geïnstrueerd en op de hoogte gehouden van mogelijke incidenten. Incidenten kunnen zijn bijvoorbeeld poging tot diefstal of vernieling. Ook baldadigheid komt regelmatig voor.

Maar ook een geval van wateroverlast of brand vergt een bijzonder aanpak van de medewerkers. Hiervoor is naast BHV ook de cursus CHV van groot belang. CHV staat voor Collectie Hulpverlening een belangrijk onderdeel bij het beveiligen kunstcollecties. Hoe ga je met waterschade om of hoe te handelen bij brand?

De omgang met kunstvoorwerpen bij incidenten wordt in CHV zeer uitvoerig beschreven. Ook bevinden zich in de musea special materialen die nodig zijn om kunstvoorwerpen veilig te stellen of te vervoeren naar een veilige plaats.
Het moeilijkste in de beveiliging van een kunstcollectie is het maken van keuzes op spannende momenten. Want alles in een museum is kunst.
Door een goede opleiding en een begeleiding tijdens de werkzaamheden slaagt me erin op een verantwoorde wijze de kunst te bewaken en te beschermen.

Ruud Wijkniet

Beveiligen kunstcollecties door RWSE.

Lees verder

RWSE

RWSE is een flexibele dienstverlener in algemene security en evenementenbeveiliging.

Contact

Anthoniuslaan 1-a
3341 GA Hendrik-Ido-Ambacht.

010-5036522
KvK: 60267135
Privacyverklaring

Share This