Voordeuren zijn voor het merendeel (56,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Met ‘slecht’ bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen 3 minuten openbreekt.
Een op de acht (13,6%) voordeuren heeft een wel erg zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet en tang binnen een minuutje binnen. Voor het wat steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken ze het zogenaamde cilindertrekken. Het neemt ook dan niet meer dan 2 tot 3 minuten in beslag om zo’n slot open te breken. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming.

“De inbraakmethode cilindertrekken raakt steeds meer in zwang; zo’n 5 a 6 jaar geleden kwam deze ‘modus operandus’ in zwang. Dus dat nu ‘al’ twee op de vijf woonhuizen voorzien is van beslag dat deze inbraakmethode voorkomt, is positief”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Inbrekers slaan hun slag meestal via de achterdeur (36% van de inbraken), maar de voordeur is, na het keukenraam (23%), een goede derde (21%). De achterdeur is slechts in één op de acht woningen voldoende beveiligd, zo bleek al uit eerder onderzoek van de stichting.

“Maar een goed beveiligde voordeur verliest zijn beschermende werking volledig wanneer deze zomaar wordt dichtgetrokken en niet op slot wordt gedraaid”, vervolgt Staal. “Dan is een inbreker met het zogenaamde ‘flipperen’ met een plastic plaatje tussen deur en kozijn in een halve minuut binnen.” Zonder inbraakschade, dus of de verzekeraar dan uitkeert? Eén op de twaalf (7,9%) van de hoofdbewoners geeft aan de voordeur nooit op slot te draaien. In het onderzoek is ook gevraagd of en zo ja welke aanvullende beveiliging men op de voordeur heeft aangebracht. Van de woningen met een slecht beveiligd voordeurslot heeft één op de dertien huishoudens (7,5%) twee goede extra sloten (boven en onder) geplaatst. Hierdoor moet de inbreker op drie plaatsen aan de slag waardoor hij meestal kiest voor een makkelijker doelwit.

Eén op de zes bewoners van woningen met slecht voordeurbeslag zegt wel een driepuntsslot te hebben geplaatst. Hiermee draai je met één sleutel de deur op drie hoogtes tegelijk dicht. Een prima beveiliging, maar als je beslag niet deugt, dan kan de inbreker cilindertrekken gebruiken en met een bouwsleutel de deur alsnog gemakkelijk van slot draaien. Een vals gevoel van veiligheid geven de veel geplaatste (33,1%) hendeltjes. Als een inbreker eenmaal het hoofdslot heeft opengebroken, is kracht zetten met een stevige koevoet voldoende om deze beveiliging uit te schakelen.
Raadpleeg een PKVW-expert of begin met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl). Daarmee kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Zie je aan de hand van de foto’s dat je zelf een slecht slot hebt, dan helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. Heb je twee linkerhanden? Er zijn voldoende bedrijven die kunnen helpen met monteren. Ook steeds meer bouwmarkten verlenen die service.

Share This