De georganiseerde misdaad in Nederland lijkt zich, naast drugs, ook steeds meer toe te leggen op de illegale productie van sigaretten. De afgelopen anderhalf jaar werden al tien fabrieken ontdekt. Een week geleden brak in Bergen op Zoom nog brand uit in een dergelijke fabriek.
Handel in illegale sigaretten is niets nieuws, maar het is pas sinds 2016 dat ook de productie ervan in Nederland op grotere schaal plaatsvindt. Een lucratieve business, vanwege de hoge accijnzen die op deze wijze omzeild kunnen worden. De fabrieken maken sigaretten, maar ook steeds vaker shisha. Dat is tabak voor een waterpijp.

Teamleider Gerard de Grutter van de FIOD verklaart in De Telegraaf dat de productie van illegale sigaretten zich naar West-Europese landen verplaatst omdat de veelal uit Oost-Europa afkomstige criminelen in hun eigen land steeds harder worden aangepakt. Het oprollen van een fabriek levert veel schade op, vanwege de dure apparatuur die nodig is om sigaretten te vervaardigen. Ook is hulp van specialisten nodig. Volgens De Grutter is zo’n fabriek alleen op te zetten als over veel geld wordt beschikt. Daarom is het vrijwel zeker dat er georganiseerde misdaad achter zit. Dat bleek ook wel na het oprollen van enkele fabrieken. De criminelen gebruiken zelfs GPS-apparatuur om hun partijen te kunnen volgen en te voorkomen dat er onderweg niets ‘van de vrachtwagen valt’. De meeste productie wordt geëxporteerd, maar ook worden de illegale sigaretten in Nederland verkocht. Meestal online, maar ook via de horeca en kleine supermarkten, aldus de politie.

Share This